Duplicatoare (Risografe)

Ce sunt duplicatoarele:

Duplicatoarele sunt sisteme digitale de copiere, de mare viteza, care folosesc o rola de panza denumita master si cerneala speciala pentru realizarea tiparului.

Procesul de tipar presupune stantarea unei bucati din master (o "matrita") cu imaginea in negativ a originalului. Stantarea matritei se face prin intermediul unui cap termic. Matrita se infasoara apoi pe un tambur incarcat cu cerneala.

Prin intermediul perforului (stantei) de pe matrita cerneala se fixeaza pe foaia de tipar prin contactul cu tamburul.

Aproape toate duplicatoare au o viteza de copiere de 130 pagini / minut, iar tiparul poate fi realizat in 3, 5 sau 7 trepte de viteza (de la 60 la 130 copii / minut).

In majoritatea cazurilor masterul se realizeaza prin copierea unui original de pe sticla, dar unele duplicatoare sunt echipate cu interfata de printare (conexiune PC) realizand matrita direct dupa documentul trimis spre tiparire din calculator.

Cele mai populare duplicatoare sunt produse de Riso, Ricoh si Duplo. Ca si in cazul copiatoarelor care mai sunt numite si "xeroxuri" datorita pimului echipament inventat, dupliactoarele sunt numite si "risografe" sau "rizografe" datorita brandului care l-a inventat (Riso).

Modelele cel mai des comercializate de noi sunt insa de la producatorul Ricoh.

Duplicatorul digital este solutia ideala pentru tiparul de tipizate sau formulare tip.

Institutiile de invatamant folosesc (spre ex.) duplicatoare pentru a tipari testele pentru elevi / studenti foarte repede (inainte de examen dupa ce primesc originalul de la minister de ex.) si pentru a tipari formularele tip de inscriere la scoala, liceu, facultate, etc.

Foarte multi producatori de tipizate au trecut de la sistemul offset clasic la utilizarea duplicatoarelor.

Sistemul de copiere este mult asemanator sistemelor offset, dar pe un duplicator nu se poate realiza tipar in policromie. Odata incarcat tamburul cu o culoare, acesta mai poate fi greu trecut la o alta. Asadar, tiparul pe un duplicator se poate face doar intr- singura culoare. Exista pe piata duplicatoare cu 2 tamburi, facilitand astfel tiparul in 2 culori, dar tot nu se poate face o intersecte a acestor culori ci doar trepte.

Atentie! Producatorul Riso ofera un sistem de copiere si printare in policromie denumit Riso HC5500 sau ComColor. Multi oameni sunt indusi in eroare crezand ca acesta este un duplicator pe care se poate realiza print in policromie deoarece la prezentarea lui se foloseste expresia "un rizograf color". Acesta este insa un sistem color de printare cu cerneala care foloseste 4 capete de printare (c,m,y,k), nu tamburi pentru transferul cernelii prin matrita.

 

Costuri de productie:

Indiferent de model sau producator, costurile sunt aceleasi.

O rola master costa aprox. 55 euro + TVA si are o lungime de 110m, deci se pot realiza aprox. 220-225 matrite.

Cerneala in cazul Ricoh costa aprox. 12 euro + TVA / 600ml pentru aprox. 30.000 copii

Asadar cu cat se tipareste mai mult cu o matrita cu atat costul / pagina scade. 

Exemplu de calcul / copie A4:

daca se tiparesc 5.000 copii dupa un original:

luam in calcul:

matrita = 55 euro / 220 (matrite-pe-rola) = 0,25 euro / matrita

cerneala = 12 euro / 30000 (copii estimate pe cartus) = 0,0004 euro (/ copie) x 5000 = 2 euro / toata lucrarea

REZULTA un cost de 2,25 euro / 5000 copii, adica 0,00045 euro / copie, adica 0,002 lei + TVA / copie

 

Urmand exemplul de mai sus realizam faptul ca cu cat se tiparesc mai multe exemplare dupa aceeasi matrita, cu atat de mult scad costurile unei copii.

Desigur, costul din exemplul de mai sus poate varia in functie de gradul de acoperire a paginii. La o acoperire mai mare cerneala va tine mai putin. Din experienta, o cerneala de 600ml, tine intre 18.000 si 35.000 copii. In cazul tiparului de tipizate, unde apar doar linii si avem o acoperire mica, cerneala tine in medie 22.000 copii.

 

Garantie si livrare:

Ca si in cazul copiatoarelor, toate duplicatoarele comercializate de noi sunt garantate 12 luni.

Livrarea este gratuita pentru orice duplicator, in orice judet al tarii, deoarece toate duplicoatoarele au preturi mai mari sau egale cu 1000 euro + TVA